Biljke, ekologija i dizajn enterijera - kako napraviti pravu kombinaciju?

U dizajnu enterijera, vrlo često glavni akcenat se stavlja na  predmete poput nameštaja i dekoracije, kao i na uklapanje njihovih boja, nijansi i materijala. Istina, suština i glavni deo posla jednog dizajnera i jeste da uklopi sve tako da prostor ima određeni pečat, ili kako kažemo šmek, i da stvara atmosferu koja je prilagođena onima koji prostor koriste.

Ipak, često se zaboravi na važnost upotrebe živih elemenata, kao što su biljke koje itekako mogu oplemeniti i upotpuniti prostor. Naravno, ne treba zaboraviti njihov uticaj na celokupno stanje čoveka, kako fizičko tako i psihičko, kao ni na ekološku dimenziju koju daju prostrou.

Kako se ovih dana sve više stavlja akcenat na ekologiju i materijale koji su prihvatljivi za životnu sredinu, biljke mogu biti fantastičan izbor u poređenju sa bilo kojim drugim dekorativnim predmetom.

Ipak, bez kombinacije prirodnih i veštačkih materijala se u dizajnu enterijera ne može. Zato pri izboru uvek treba imati na umu kvalitet materijala, pre svega u pogledu ekoloških karakteristika i trajnosti.

Kombinovanjem isključivo biljne dekoracije i trajnih, prirodnih, ekološki prihvatljivih materijala u dizajnu enterijera, možemo dobiti veoma efektne i kvalitetne kombinacije.

U nastavku govorimo o biljkama i materijalima koji su pre svega ekološki, a donose fantastičan pečat enterijeru.

Koje biljke su pogodne za enterijere?

Izbor biljaka koje se mogu veoma lepo uklopiti u čitavu sliku enterijera je prilično veliki. Naravno, taj izbor zavisi u velikoj meri i od stila samog enterijera, od dizajnera, i naravno od klijenta.

Da biste dobili dodir prirode u svom enterijeru, najbolje je birati biljke u odnosu na osvetljenost i veličinu prostorije.

Za enterijere sa dobrim prirodnim osvetljenjem odličan je izbor velikih biljaka. Na primer, to može biti neko ukrasno grmlje, poput bambusa, manje drveće, pa čak i veoma fine ukrasne sadnice voća koje donose izuzetan efekat ukoliko se adekvatno uklope.

Poseban detalj može biti i bonsai drvo koje se sadi u plitke posude, najčešće od prirodnih materijala, a dodatna prednost je ta što ne zauzima mnogo prostora.

Biljka koja se lepo uklapa i u svetle i u tamne prostore, nevezano za veličinu, jeste kaktus. Oni dolaze u različitim oblicima, ne zahtevaju puno nege i održavanja, a mogu biti izuzetan detalj u enterijeru. Takođe, ne zauzimanu previše prostora i zahvalni su za kombinovanje sa različitim vrstama dekoracije.

Za posebno male enterijere, rešenje bi bilo upotreba manjih biljnih vrsta kao što su recimo paprati, ili neka druga kućna biljka koja ne zauzima mnogo prostora, a enterijeru daje svežinu.

Koji materijali su ekološki prihvatljivi?

Kada je reč o materijalima koji se mogu kombinovati u ovoj ekološkoj slagalici, izbor je takođe prilično širok. Od različitih vrsta drveta, preko metala, kamena, pa sve do reciklirane plastike ili drugih inovativnih opcija, kombinacije su gotovo neograničene.

Od vrsta drveta koje se koriste u dizajnu enterijera, bilo da je reč o nameštaju, nekim posebnim detaljima ili dekoraciji, izdvajaju se tikovina, bambus, orah, ali i pluta.

Bambus je posebno interesantan jer, osim što se može koristiti kao dekoracija, bilo da je živa biljka ili prerađeno drvo, može biti i građevinski materijal, materijal za nameštaj, podne obloge, pa čak i tkanina kada se preradi. Reč je o materijalu sa veoma širokom primenom, koji je iznad svega ekološki prihvatljiv, izdržljiv, otporan na različite uticaje, a i prilično jednostavan za održavanje.

Od metalnih materijala, nerđajući čelik i aluminijum su verovatno najzastupljeniji u enterijerima. Naravno, postoje i drugi materijali kao što su bronza, bakar ili mesing, a koji se takođe koriste u dizajnu enterijera i stvaraju izuzetan estetski doživljaj.

Drugi izuzetni ekološki materijali, često korišćeni u dizajnu enterijera su cigla, mermer, granit i druge vrste kamena, kao i tkanine od konoplje ili recimo soje.

Jedan posebno interesantan materijal je takozvano bio staklo (ili reciklirano staklo) koje se može koristiti umesto običnog stakla za razne elemente,od nameštaja i dekoracije, preko kupatilskih i kuhinjskih elemenata, pa do podova.

Zaključak je da postoji veliki izbor ekološki prihvatljivih materijala koji se mogu kombinovati na izuzetne načine i dati veoma efektne rezultate. Kako će biti uklopljeni, zavisi isključivo od ukusa klijenta i mašte dizajnera. Izbora u svakom slučaju ima i treba se hrabro upustiti u njihovu primenu.

želiš i ti da imaš spektakularan enterijer u svom domu?

zakaži besplatnu online konsultaciju u kojoj ću ti objasniti kako da dođeš do doma koji je baš po tvojoj meri.